Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Η Πρώτη του Έτους στο Φανάρι

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Με σεμνή μεγαλοπρέπεια και ξεχωριστή λαμπρότητα εορτάστηκαν στην έδρα της Μεγάλης Εκκλησίας στο Φανάρι η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου, η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας και η ημέρα της Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με το τυπικό και την παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συγχοροστάτησαν όλοι οι Αρχιερείς του Θρόνου που παρεπιδημούν στην Πόλη. Στην Ακολουθία συμμετείχαν οι ιερείς της Πατριαρχικής Αυλής με πρώτον τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίο Σαμαρά. Στο τέλος του Εσπερινού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε στο Γραφείο του τους Ιεράρχες του Θρόνου οι οποίοι προσήλθαν για να υποβάλλουν σέβη και εόρτιες ευχές για την πρώτη του νέου έτους. Στη συνέχεια Πατριάρχης και Αρχιερείς έκοψαν την Αγιοβασιλόπιττα όπου το φλουρί "έπεσε" στον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, Αρχιερατικώς προϊστάμενο της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου.
 
 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε κατόπιν στο Γραφείο του τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και τους Γραμματείς των Γραφείων με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Πρωτοσυγκελλεύοντα, ο οποίος και προσφώνησε εόρτια εκ μέρους κληρικών και λαϊκών τον Οικουμενικό Πατριάρχη τονίζοντας την ανάγκη να εκμεταλλευθούμε τον χρόνο που ανατέλλει ως καιρό μετανοίας πριν το παρόν γίνει δίχως να το αντιληφθούμε παρελθόν και ζήτησε προς τούτο τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντιφωνώντας υπεγράμμισε την ανάγκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη δοσμένη από τον χορηγό της ζωής Τριαδικό Θεό και παρότρυνε για πνευματική ευαισθητοποίηση και ειλικρινές ενδιαφέρον προς την ένδεια του συνανθρώπου ιδίως στη σύγχρονη εποχή των ποικίλλων δυσκολιών. Δανείστηκε φράση του Μακαριστού Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη σχετικά με την ελεημοσύνη και ευχήθηκε πατρικά για τη νέα χρονιά. Στη συνέχεια έκοψε την παραδοσιακή Αγιοβασιλόπιττα με τους κληρικούς και λαϊκούς υπαλληλους της Πατριαρχικής Αυλής, όπου τα κάλαντα έψαλαν οι μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής ενώ στη συνέχεια δείπνησε με τους Πρωτοσυγκελλεύοντα, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου.
 
 

Το πρωί της πρώτης Ιανουαρίου και πρώτης του έτους στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και μαζί του χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος. Παρέστησαν, επίσης, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Αθανάσιος Αστρακάς, Άρχοντες του Θρόνου και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες του Εξωτερικού. Στο μέσο σολέα βρισκόταν από τον Εσπερινό ακόμη, εκτεθειμμένο, τιμητικώς και προς ευλογίαν και αγιασμόν των προσκυνητών του, Ιερό Λείψανο του Ουρανοφάντορος Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, το οποίο εδώ και λίγους μηνες υπάρχει σε ειδική προθήκη στο βόρειο κλίτος του Πατριαρχικού Ναού δίπλα στα Ιερά Λείψανα των άλλων δύο από τους Τρείς Ιεράρχες, των Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.


Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου όπου τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσφώνησε ο πρώτος των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στον προβληματισμό και στον σκεπτικισμό που αναπτύσσεται στις μέρες μας εξαιτίας της δεινής κατάστασης λόγω πολέμων και διχοστασιών, που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος σημειώνοντας πως"μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των διαιρέσεων και των συγκρούσεων, τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του ανθρώπου και του κόσμου, η σύγχρονος μαρτυρία της ορθοδοξίας καθίσταται περισσότερο επιτακτική.....Η επιφανειακή θρησκευτικότης χωρία το υπόβαθρο μιας ζωντανής πίστης και έργα που δεν συντροφεύονται από μια πανανθρώπινη αγάπη είναι η ενσάρκωσις της εικόνος ενός κόσμου που μάταια πειραματίζεται με αδόκιμα συστήματα χωρίς να σκεφθεί ότι πίσω από τα είδωλα των ανθρώπινων επινοήσεων προβάλλει η ακλινής σκιά του Εσταυρωμένου Χριστού...".
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απαντώντας στην προσφώνηση του Μητροπολίτου ανέλυσε τους ιστορικούς και πραγματικούς λόγους της κήρυξης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της εφετινής χρονιάς ώς έτους πανανθρώπινης αλληλεγγύης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Διάταγμα των Μεδιολάνων, τα 1700 χρόνια από την υπογραφή του οποίου συμπληρώνονται, εφέτος το 2013 καθώς και στην προσφορά του Αγίου Βασιλέως Μεγάλου Κωνσταντίνου στις θρησκευτικές ελευθερίες οι οποίες τόσο βάναυσα καταπατώνται από τους ανθρώπους του σήμερα. Έκανε ένα σύντομο απολογισμό του παρελθόντος έτους 2012 ενώ έδωσε τις Πατριαρχικές ευχές του προς τους παρισταμένους Αρχιερείς, κληρικούς και λαϊκούς.
 
 
Στη δεξίωση μίλησε, επίσης εκ μέρους των Αρχόντων και της Ομογένειας της Πόλης ο Πολίτης Επιχειρηματίας και Άρχοντας Κανστρίνσιος του Θρόνου Στέφανος Μπαϊράμογλου ο οποίος αναφέρθηκε στα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τη Ρωμησύνη στην Πόλη δίνοντας έμφαση στα προβλήματα που αναφύονται ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης και των ομογενειακών σχολείων της Πόλης. Στο τέλος, μετά την ανταλλαγή των ευχών, προσφέρθηκε το πατροπαράδοτο κέρασμα και ακολούθησε η επίσημη εόρτια Πατριαρχική τράπεζα.
 
 
Για περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις επισκεφθείτε το www.Amen.gr