Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Οι Τουρκικές Αρχές επιστρέφουν στην Κοινότητα Μεσοχωρίου το δημοτικό σχολείο της (ΦΩΤΟ)


Kωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Την επιστροφή στη Ρωμαίικη Κοινότητα Μεσοχωρίου (Ορτάκιοϊ) της Πόλεως, του ακινήτου του δημοτικού σχολείου, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, που εδρεύει στην Άγκυρα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η Κοινότητα Μεσοχωρίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεκδικώντας την αποκατάσταση της αδικίας και την επιστροφή του ακινήτου της, που βρίσκεται δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά. 
Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια με την επί της ουσίας κατάσχεση του ακινήτου από τις τουρκικές Αρχές ενώ οι αποφάσεις των δικαστηρίων της Τουρκίας πάντοτε ήταν σε βάρος της Κοινότητας. Το 2009, και ενώ οι δικαστική διαμάχη βρισκόταν σε εξέλιξη, στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου εγκαταστάθηκαν τα γραφεία στην Κωνσταντινούπολη,  του υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το οποίο παρακολουθεί την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Τα εγκαίνια των γραφείων είχε κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία πλήθους υπουργών του και επισήμων. Έτσι η Τουρκία φάνηκε να οικοδομεί το ευρωπαϊκό προφίλ της επί ενός καταπατημένου μειονοτικού ακινήτου, δηλαδή πέρα από κάθε έννοια σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων που αποτελούν βασικό κριτήριο για την προοπτική ένταξής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 



Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υποχρέωνε την Άγκυρα να επιστρέψει το ακίνητο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, η οποία αποτελεί πλέον νομικό προηγούμενο, φάνηκε να δημιουργεί άλλα δεδομένα. Παράλληλα δεν σταμάτησαν οι παρεμβάσεις υπέρ των δικαίων της Κοινότητας Μεσοχωρίου και εν γένει της Ομογένειας ενώ το θέμα παρακολουθούσε στενά ο εκλεγμένος εκπρόσωπος όλων των μη μουσουλμανικών μειονοτικών ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, κ.Παντελεήμων Βίγκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 Αντιπροσωπεία των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου των ΗΠΑ μαζί με τον κ.Βίγκα είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς κατά την οποία έθεσαν, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του εν λόγω ακινήτου, ζητώντας την επιστροφή του στην Ρωμαίική Κοινότητα.  
Να σημειωθεί πως εκτός από την επιστροφή του ακινήτου του δημοτικού σχολείου, το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, αποφάσισε την επιστροφή στην κοινότητα Μεσαχωρίου και τριών καταστημάτων, μέρος ενός ακόμα καταστήματος στην περιοχή καθώς και την καταβολή αποζημιώσεως για οικόπεδο το οποίο απαλλοτριώθηκε κατά το παρελθόν για να περάσει δημόσιος δρόμος αλλά η αποζημίωση δεν είχε δοθεί μέχρι σήμερα. 
Η πρόσφατη εξέλιξη, για την επιστροφή του ακινήτου, προκάλεσε την ικανοποίηση εκπροσώπων της ομογένειας, τονίζοντας ότι θα αποσύρουν την υπόθεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
Σε δηλώσεις του ο κ.Βίνγκας, ανέφερε ότι η απόφαση του κοινοποιήθηκε αμέσως μετά την συνάντηση των νομικών φορέων των μειονοτικών ιδρυμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα. «Η διοίκηση του Ιδρύματος θα αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει το κτίριο», τόνισε και πρόσθεσε ότι η επιστροφή του ρωμαίικου σχολείου είναι συμβολικής σημασίας που προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι το κτίριο χρησιμοποιούνταν για να στεγάσει τα γραφεία υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας στην Πόλη. 



Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι ναι μεν έχουν ενημερωθεί για την απόφαση αλλά δεν τους έχει κοινοποιηθεί επίσημα.  «Θα εφαρμόσουμε ότι ορίζει ο νόμος», σχολιάζουν παράγοντές του. 
Ο πρόεδρος της Εφορείας της Κοινότητας του Αγίου Φωκά, Στράτος Δολτσινιάδης, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση και δήλωσε ότι κατόπιν της εξέλιξης αυτής θα αποσύρει την υπόθεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναφερόμενος στο πως θα αξιοποιηθεί το κτήριο σημείωσε πως «σε περίπτωση που το κρίνουμε σκόπιμο, θα νοικιάσουμε το κτίριο στο Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων». 
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Μητροπολιτικός Δήμος της Πόλης είχε επιχειρήσει να κατεδαφίσει το κτίριο του δημοτικού σχολείου. Μόλις πληροφορήθηκε ο τότε Αρχιερατικώς Προϊστάμενος περιφερείας Βοσπόρου, μακαριστός πλέον, Κωνσταντινοπολίτης Μητροπολίτης Τυάνων Φίλιππος, ότι στον περίβολο του σχολείου είχε φτάσει μπουλντόζα έσπευσε στον χώρο και στάθηκε μπροστά στο όχημα λέγοντας στους εργοδηγούς, «περάστε..». Η αντίδραση του αείμνηστου Μητροπολίτη προκάλεσε θόρυβο με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η κατεδάφιση του σχολείου.
Σήμερα, με την απόφαση επιστροφής του σχολείου, δικαιώνονται οι επίμονες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας, δικαιώνεται και η άμεση αντίδραση του μακαριστού Τυάνων Φιλίππου ο οποίος με το θάρρος του διέσωσε από την κατεδάφιση το ιστορικό ακίνητο της ομογένειας.
___________
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2009 για τα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των Γραφείων του Υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Πόλη, τα οποία μέχρι σήμερα στεγάζονται στο κτίριο του δημοτικού σχολείου της Κοινότητας Μεσοχωρίου. 
Σε δύο άλλες φωτογραφίες φαίνονται τα μέλη της Αντιπροσωπείας των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τις ΗΠΑ με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, κατά την συνάντηση που είχαν εντός του κτηρίου του σχολείου.
_________________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr